Pertahan Paul Phua, Kredibiliti Zahid Terus Tercalar

KENYATAAN MEDIA

Pertahan Paul Phua, Kredibiliti Zahid Terus Tercalar

Semalam kita dikejutkan laporan berita Malaysiakini yang berkata Paul Phua Wei-seng pernah ditangkap di Miri pada 2004 kerana terlibat dalam aktiviti perjudian bolasepak Euro 2004. Mengikut laporan tersebut, Paul Phua telah didapati bersalah dan dikenakan denda kerana kesalahan tersebut. Beliau seterusnya telah membayar denda dan meninggalkan negara ini.

Malaysiakini juga telah memetik sumber dalaman Polis Di-Raja Malaysia yang berkata bahawa Paul Phua adalah anggota kongsi gelap 14K.

Tatkala Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi enggan menjawab persoalan-persoalan penting yang dibangkitkan saya dan rakan-rakan Pakatan Rakyat berkaitan surat beliau kepada FBI mengenai kes Paul Phua di Nevada, Amerika Syarikat, media telah membantu mencari jawapan kepada beberapa soalan penting.

Keengganan DS Zahid untuk berterus-terang dengan rakyat Malaysia dalam isu semakin hari semakin mencalar kredibiliti beliau. Beliau sepatutnya lebih proaktif dan berdepan dengan pertanyaan-pertanyaan yang diajukan. Jika beliau tidak mahu, saya cadang agar beliau meletakkan jawatan secara terhormat.

Saya juga menggesa mantan Menteri-Menteri Dalam Negeri agar memikul tanggungjawab moral dan memberikan penjelasan sama ada mereka sendiri pernah menulis surat dengan proses yang sama seperti DS Zahid?

Saya berterima kasih kepada portal-portal berita yang berani menjalankan tugas sebagai estet ke-empat (“fourth estate”) dalam sistem demokrasi berparlimen demi mencari jawapan dan kebenaran, terutamanya dalam isu ini.

Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN merangkap
Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN

27 Januari 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s