Datuk Seri Zahid Masih Belum Perjelas Isu, Cuma Berselindung Disebalik Alasan Teknik

KENYATAAN MEDIA
Datuk Seri Zahid Masih Belum Perjelas Isu, Cuma Berselindung Disebalik Alasan Teknik
Pertama sekali saya ucapkan terima kasih kepada Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Dalam Negeri kerana akhirnya beliau memilih untuk tidak berdiam diri lagi dalam isu ini. Ini merupakan kali pertama Datuk Seri Zahid secara rasmi dan terbuka mengakui telah menghantar sepucuk surat bertarikh 18 Disember 2014 kepada pihak Federal Bureau of Investigations (FBI), Amerika Syarikat berkenaan status seorang yang bernama Paul Phua Wei-seng.
Namun, jawapan-jawapan Datuk Seri Zahid hari ini cukup menghampakan dan hanya berselindung disebalik alasan-alasan tatabahasa dan teknik (grammatical and technical excuses).
Malah kenyataan Datuk Seri Zahid bahawa beliau tidak dapat memberi sebarang penjelasan berkaitan “projek-projek keselamatan negara” yang kononnya melibatkan Paul Phua hanyalah usaha untuk berselindung disebalik Akta Rahsia Rasmi 1972. Akta kukubesi ini selalu diguna pemerintah untuk tidak menjawab atau mengetepikan pelbagai isu yang mana rakyat dahagakan penjelasan, seperti tarif tol, air dan sebagainya.
Walau apa pun, kenyataan Datuk Seri Zahid hari ini masih tidak soalan-soalan berikut secara substantif dan menyeluruh:
1. Adakah Paul Phua Wei-seng seorang anggota kongsi gelap “14K”, tidak kira sama di Malaysia atau di mana sahaja?
2. Pernahkah Paul Phua ini ditangkap dan/atau didakwa atas apa-apa kesalahan di Malaysia?
3. Adakah Datuk Seri Zahid telah mendapatkan nasihat dan pendapat daripada Peguam Negara sebelum mengeluarkan surat tersebut?
Tambahan pula, oleh sebab Datuk Seri Zahid berkata surat tersebut bukanlah “surat sokongan untuk tidak mendakwa Paul Phua”, mengapakah surat beliau kepada FBI dengan jelas menggunakan ayat “kami berhasrat benar untuk beliau pulang ke Malaysia” (“we are eager for him to return to Malaysia”)? Melihat frasa ini di dalam konteks keseluruhan ayat tersebut, bukankah ini menunjukkan niat Datuk Seri Zahid agar Paul Phua tidak didakwa di mahkamah Amerika Syarikat?
Saya dan rakan-rakan seperjuangan di dalam KEADILAN dan Pakatan Rakyat berharap Datuk Seri Zahid dapat memberikan penjelasan yang lebih menyeluruh, dan akan terus berusaha untuk mendapatkan penjelasan tersebut.
Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN merangkap
Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN
15 Januari 2015
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s