Hentikan “Langkah Akta Hasutan” yang Mengongkong Kebebasan Bersuara, Berfikir Golongan Akademik

KENYATAAN MEDIA

HENTIKAN “LANGKAH AKTA HASUTAN” YANG MENGONGKONG KEBEBASAN BERSUARA, BERFIKIR GOLONGAN AKADEMIK

Umum sedia maklum laporan media yang menyatakan Dr Aziz Bari, ahli akademik dan pakar perlembagaan telah dipanggil untuk diambil keterangan di Balai Polis Sabak Bernam esok berkaitan dua laporan media yang memetik komen beliau mengenai krisis Menteri Besar Selangor yang baru sahaja berlalu.

Walaupun saya tidak terkejut dengan perkembangan ini, namun ia tetap merupakan perkembangan yang tidak sihat di mana Dr Aziz Bari merupakan ahli akademik kedua disiasat di bawah Akta Hasutan 1948. Akta kukubesi buatan penjajah British ini makin kerap digunapakai pentadbiran Najib Razak untuk mengongkong kebebasan bersuara dan kebebasan berfikir para akademik di Malaysia, dan kelihatan seperti dituju khas kepada semua yang tidak sehaluan dengan beliau. Ia merupakan langkah yang tidak baik bukan sahaja untuk golongan akademik dan mahasiswa, tetapi untuk seluruh rakyat Malaysia.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) menyokong dan berdiri bersama Dr Aziz Bari. Kami salut keberanian beliau untuk melontarkan pandangan yang mungkin tidak disenangi pemerintah, dan kami hormati pendirian beliau untuk bersuara bukan sahaja sebagai seorang ahli akademik yang mendidik anak muda masa depan negara tetapi juga sebagai seorang pakar perlembagaan yang mana buah fikiran beliau amat diperlukan demi memahami dan mempertahankan kedaulatan undang-undang.

Saya percaya ramai yang cukup hairan, tatkala DS Najib Razak mengagungkan pengiktirafan terhadap Malaysia yang diberi Presiden AS Barack Obama baru-baru ini, nama baik Malaysia tercemar dek siasatan dan pendakwaan di bawah Akta Hasutan yang berterusan seakan tanpa penghujungnya.

Oleh itu saya menggesa pentadbiran Najib Razak untuk segera menghentikan “Langkah Akta Hasutan” ini, termasuk menghentikan kesemua pendakwaan yang sedang berjalan, demi masa depan demokrasi, masa depan pendidikan, dan nama baik negara.

Saya juga menggesa Peguam Negara TS Gani Patail untuk memaklumkan status terkini kajian semula terhadap kes-kes pendakwaan di bawah Akta Hasutan termasuk kes terhadap pensyarah undang-undang Azmi Shahrom yang beliau sebut pada 9 September yang lalu.

Fahmi Fadzil
Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN

30 September 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s