Kenyataan Media: Kecam Tindakan Provokasi Ekstremis Perkauman

KECAM TINDAKAN PROVOKASI EKSTREMIS PERKAUMAN 

Tindakan beberapa anggota NGO yang telah menyembelih ayam, menyapu darah ayam ke atas gambar beberapa ahli politik Pakatan Rakyat, dan seterusnya mengugut keselamatan Ahli Parlimen Seputeh, YB Teresa Kok hari ini amat dikecam.

Tatkala rakyat Malaysia bergelut dengan realiti kenaikan harga barang, beberapa kumpulan ekstremis yang tidak bertanggungjawab cuba mengapi-apikan sentimen kebencian dan perkauman ekstremis.
 
Ugutan yang dibuat terhadap Ahli Parlimen Seputeh, di mana RM500 dijadikan habuan kepada sesiapa yang menampar beliau dan merakam tindakan itu, juga adalah satu perkara yang serius dan pasti menyalahi undang-undang. Perkara ini mesti disiasat Polis DiRaja Malaysia, dan mereka yang didapati bersalah wajib dibawa ke muka pengadilan.
 
Pentadbiran DS Najib Razak wajib mengecam tindakan provokasi ini yang cuba memecah-belahkan rakyat Malaysia, lebih-lebih lagi apabila beliau baru minggu lalu menggariskan empat perkara utama dalam rancangan rekonsiliasi nasional yang mana salah satu adalah aspek sosial.
 
Pada masa yang sama Rakyat Malaysia disaran menghadapi provokasi ini dengan penuh kesabaran, hikmah, dan bijaksana. Kita wajib menolak kumpulan ekstremis sebegini dan pembiaya aktiviti mereka, demi Malaysia yang lebih aman.
 
Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s